Fietsdiefstal, het lijkt wel dagelijkse koek. Wanneer een fiets gestolen is brengt dit een aantal reacties voort bij de eigenaar. Mensen voelen zich aangevallen in hun privé sfeer. Het leidt tot een vergrote sociale onveiligheid. Ook kan het van invloed zijn op de keuze verder gebruik te willen maken van de fiets. Mensen kunnen ervoor kiezen om geen fiets meer te gebruiken omdat ze het risico op diefstal te groot vinden. Daarnaast zullen mensen overgaan op het gebruik van oude minderwaardige fietsen om diefstal te voorkomen. Hierdoor zal het plezier in fietsen afnemen wat slecht is voor het imago van de fiets en het aantal afgelegde kilometers.
Daarom is het van groot belang om de fietsendiefstal tegen te gaan. Dat het hier om een groot probleem gaat blijkt wel uit de cijfers. Zo werden in 2015 gemiddeld dagelijks 311 fietsen gestolen, dit zijn er 113.515 per jaar. In België ligt het aantal aangiften van fietsdiefstal een stuk lager, rond 30.000 per jaar. Lees hier de fiets diefstal preventie tips en voorkom dat uw fiets gestolen wordt.
In de eerste plaats kan fietsdiefstal door de fietseigenaar zelf voorkomen worden. Zo staat een groot deel van de gestolen fiets helemaal niet op slot. Een ander deel van de fietsen staat alleen vast met een ringslot (het slot dat bevestigd is op het frame van de fiets en door de spaken heen gaat) terwijl juist het vastketenen aan een vast voorwerp dieven afschrikt.
Bij MatraBike hebben wij verschillende fietsensloten van de bekende merken AXA, Stahlex, ABUS en Kinguard. Wilt u een verzekering afsluiten voor uw fiets? Dan heeft u altijd een ART gecertificeert slot nodig. De ART certificering wordt afgegeven door TNO. Dit ART certificaat kan afgegeven worden in 5 variaties. Verzekeringsmaatschappijen eisen gebruik van een ART gecertificeerd slot wanneer u uw fiets bij hen wil verzekeren.
Als je bijvoorbeeld het AXA beugelslot Newton UL 230 en het AXA Solid Ringslot koopt, kunt u voor een vaste lage prijs per maand je fiets verzekeren tegen diefstal en schade. Uw fiets is dan verzekerd bij ANWB. De verzekeringen van ANWB gaat u voor minimaal 12 maanden aan, daarna kunt u op ieder gewenst moment beëindigen. Uw fiets is bij ANWB al verzekerd vanaf €16 per jaar (afhankelijk van uw woonplaats en de prijs van uw fiets).
Daarnaast kunt u uw fiets laten graveren. Een fietsgravering houdt in dat op het fietsframe een uniek registratienummer wordt aangebracht. Hierbij wordt het rijksregisternummer van de eigenaar gebruikt.
Er bestaan verschillende projecten waarbij gratis de fiets gegraveerd kan worden. Dit is het geval in Amsterdam maar ook in verschillende Belgische steden als Antwerpen, Leuven en Brussel kan de fiets (vaak) gratis gegraveerd worden waarbij het rijksregisternummer in het frame wordt geslagen.
Een moderne variant op de graveermethode is het plaatsen van een Diefstal Preventie Chip (DPC). Steeds meer nieuwe fietsen zijn met een dergelijke chip uitgerust. Deze chip kan door politie en fietsenhandelaar worden afgelezen waarna alle gegevens over de eigenaar bekend zijn.
Vul een productnaam, merk of eigenschap in.