De herfst is duidelijk aangebroken, bladeren vallen en de winterjassen komen tevoorschijn. De herfst is een ideale periode om te fietsen, het weer is dan nog prima en de natuur is op z’n mooist. Hier voor u een lijstje met de mooiste herfstroutes. Dus zet uw fiets nog niet in de schuur, maar trek er de komende weken nog een paar keer op uit!
Het Stramprooiersbroek is een mooi landschap om doorheen te fietsen. Het is een overblijfsel van wat ooit een gigantisch stroommoeras was. Natte graslanden en open moeraszones worden afgewisseld met elzenbroekbossen, wilgenstruwelen en eikenbossen, waar de natuur volledig zijn gang kan gaan. Plaatselijk vind je kleine heiderestanten terug, Kleurige dagvlinders fladderen hier in het rond en je ziet er verschillende soorten libellen.
Ook de Tungelerwallen zullen een blijvende indruk op je maken. Wat het extra leuk kan maken is het meenemen van een insectengids, want in dit aangeplante dennenbos, op de heide en in het stuifzandgebied kom je allerlei ongebruikelijke soorten tegen. Op de open delen werken de mierenleeuw en de graafwespen hard om hun kolonies gezond te houden. Verder hoor je sprinkhanen en veldkrekels tjirpen. Vogels hebben het er goed naar hun zin, want voor hen is meer dan voldoende te eten. Tijdens de herfst geven de mossen een extra dimensie aan het gebied.
Het Haagse Bos bij Losser is ontstaan als productiebos en omgevormd tot een sprookjesachtig natuurgebied. Je kunt hier heerlijk genieten van de diverse natuur die is ontstaan. Oorspronkelijk werden er bomen geplant voor de houtproductie, maar geleidelijk aan werd er een natuurlijker bos van gemaakt. Spechten hakken een slaapplaats in boomstammen en zwarte mezen, kuifmezen en vuurgoudhaantjes zingen het hoogste lied in de boomtoppen. Reeën zijn wat schichtig en schieten misschien nog door het struikgewas weg, terwijl hazen tussen de bomen door zigzaggen. Verschillende mossen en bloemen zorgen voor vrolijke kleuren. In het bos kan je in de herfst veel soorten paddenstoelen spotten, waaronder de bekende vliegenzwam; iedereen zal de rood-met-wit-gestipte hoed van de paddenstoel herkennen.
Meer noordelijk kom je in een gebied dat Boerskotten heet. Prachtige lanen met loofbomen, lieflijke weilanden met houtwallen en akkers vol kruiden en wilde bloemen; ten zuidoosten van Oldenzaal, door de graslanden van Boerskotten fiets je in alle rust en ruimte die je je kunt wensen.
Een deel van de Veluwe is Boswachterij Kootwijk, met een onverwachte woestijnachtige zandvlakte van zo’n 700 hectare. Het ruig haarmos wat hier veelvuldig groeit, is groen in de herfst en de winter, maar kleurt in het voorjaar vrolijk rood.
Op de heuvels groeien prachtige bossen en het wild laat overal zijn sporen na. De bonte specht roffelt enthousiast op de oeroude bomen, een buizerd laat zich uit de lucht op zijn prooi vallen of je staat ineens oog in oog met een wild zwijn. Reeën en edelherten, maar ook vossen, hazen en andere kleinere dieren scharrelen tussen het struikgewas, op zoek naar voedsel. Kom je vroeg op de dag of tijdens de schemering, dan kan je zo maar een bijzondere ontmoeting met deze dieren te wachten staan.
Net ten zuiden van Schouwen-Duiveland ligt het Nationaal Park Oosterschelde, het grootste nationaal park van Nederland. Hier vind je zee, strand, duinen, wind, natuur, ruimte en openheid. En het weidse binnenland wordt afgewisseld met adembenemende vergezichten over het water.
Bij het beginnen van de route kun je meteen genieten van het mooie uitzicht op de bootjes en in de verte zie je zandplaat Hompelvoet liggen. Door de afsluiting veranderde de zandplaat Hompelvoet in een onbewoond eiland met grote, open vlakten en ruige begroeiing. Op het eiland grazen fjordenpaarden en koeien om de natuur in bedwang te houden.
Vul een productnaam, merk of eigenschap in.