Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, je fietst rustig met je fietsmaatje over het fietspad en zonder dat je hem aan hoort komen, scheurt iemand plots langs je heen. Je schrikt en bent even de weg kwijt. Misschien val je wel van de schrik of bots je tegen iemand aan. De opkomst van de elektrische fiets zorgt in potentie voor gevaarlijke situaties op de fietspaden. Wat hier de beste oplossing voor is? Wederzijds begrip op het fietspad.
Door de komst van de elektrische fiets is het verkeer op het fietspad veranderd. Een elektrische fiets kan gemakkelijk een snelheid van veertig kilometer per uur behalen. Te grote snelheidsverschillen op het fietspad kan tot grote ongelukken leiden.
De afgelopen week is het een enkele keer in het nieuws geweest; er wordt gesproken over een maximumsnelheid op het fietspad. Het invoeren van een maximumsnelheid op de fietspaden zou echter betekenen dat zowel snelle elektrische fietsten, racefietsen, ligfietsen als bromfietsen de rijbaan op zouden moeten. Maar ook dat kan ongevaarlijke situaties opleveren.
Wat veilig en onveilig is verschilt echter per situaties. In een drukke binnenstad moet je natuurlijk niet met veertig kilometer per uur rijden. Maar op een zondag ochtend op een rustig fietspad zou een wielergroepje daar veilig hard kunnen rijden. Dan zou een maximumsnelheid geen rol moeten spelen.
Het vergroten van het wederzijds begrip tussen weggebruikers zou de beste oplossing zijn voor de onveilige wegsituaties. Zowel fietsers, voetgangers als automobilisten zouden meer rekening met elkaar moeten houden. Als je op een snelle elektrische fiets rijdt, en je nadert een moeder met klein kind op de fiets, fiets dan even wat rustiger zodat ze niet van je schrikken. Rijd je in de auto over een smalle weg, en je wilt een scooterrijder inhalen, geef hem dan de ruimte want ze zijn breder dan je wellicht denkt. Als we allemaal wat meer rekening met elkaar houden, en elkaar meer ruimte geven, kunnen we samen werken aan een veiliger verkeer.
Vul een productnaam, merk of eigenschap in.