Heeft u tijdens het fietsen ook behoeften om te zingen, maar schaamt u zich als u gepasseerd wordt? Uw redding is nabij! Amsterdam heeft de primeur van het zangfietspad. Op het zangfietspad mag iedere fietser lekker hard zingen zonder gek aangekeken te worden. Een echte Nederlandse uitvinding natuurlijk.
Uit onderzoek blijkt dat drie op de vier fietsers tijdens het fietsen wel eens hardop zingt. Ook blijkt dat veel van de mensen die graag zingen op de fiets, toch stiekem niet helemaal durven. Zij stoppen bijvoorbeeld als er iemand langs fietst, of houden zich in. Die mensen geeft initiatiefneemster Marije de Wit met het zangfietspad een duwtje in de rug zodat ook zij geen toontje lager hoeven te zingen. Zelf zingt ze graag jazz of pop en soms een lekker Disney-liedje. Hakuna matata!
Wat is er nou heerlijker dan op een zomerse dag, op je fiets over het zangfietspad scheuren? Neem bijvoorbeeld de omafiets, die is hier ideaal voor. Omafietsen zijn populair bij elke leeftijd. Omafietsen hebben een traditioneel en klassiek uiterlijk, en zijn door de vorm van het frame, met de bekend kromme buis, ideaal voor dagelijks gebruik. De lage instap, samen met de comfortabele zithouding zorgen ervoor dat omafietsen nog steeds populairder worden. De traditionele omafietsen hebben geen versnellingen en zijn voorzien van een terugtraprem. Natuurlijk zijn omafietsen ook met hun tijd mee gegaan, en daarom zijn er nu ook vele modellen de verkrijgen met versnellingen.
Het zangfietspad in het Amsterdamse Westerpark is geen opdracht voor een kunstproject of een gemeentelijk project voor verbetering van sociale samenhang of het imago van de wijk. Het is een eenvoudige ludieke actie om passanten een glimlach te bezorgen. Uiteraard kun je gewoon overal lekker zingen op de fiets. Maar sommige mensen hebben een klein duwtje in de rug nodig op hun comfort zone te vergroten. Het is dus echt een ludieke actie om men bewust te maken dat je gewoon lekker uitbundig kan zingen op de fiets als je daar zin in hebt! Terwijl Marije de bordjes ophing waren er al mensen die het bordje zagen, super blij werden en lekker gingen zingen tijdens het fietsten. Precies wat ze hoopte!
Maar er zit meer achter. Marije is opgeleid in Interactive Performance design and Games aan de HKU, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, en maakt games, installaties, guerrilla acties en andere ludieke ervaringen om leerdoelen of maatschappelijke boodschappen op een speelse manier over te brengen. In die hoedanigheid is ze columnist voor de Vogelvrije Fietser (ledenmagazine van de Fietsersbond) waarin ze al haar guerrilla acties voor fietsers kwijt kan. Marije verandert iets op straat en kijkt hoe mensen daar op reageren. Zo was er al een fietsliftplaats en waren er traffic barbies.
In augustus opende ze in Utrecht eigenhandig de eerste fietsliftplaats. Gewoon met de duim omhoog aan het bordje ’fietsliftplaats’ gaan staan en wachten tot een lieve fietser je op de bagagedrager een eindje meeneemt. De gemeente Utrecht liet de borden in eerste instantie verwijderen omdat ze zonder toestemming zijn opgehangen, maar overweegt om ze op bepaalde plaatsen officieel te herintroduceren.
Een ergernis onder fietsers: mensen die hun arm niet uitsteken als ze links of rechts afslaan. Op drukke kruispunten leidt dat soms tot botsingen, of frustraties als je voor niets in de remmen bent gegaan. Mensen wijzen op hun fout, werkt meestal averechts. Daarom introduceerde Marije in Utrecht deze vriendelijke Traffic Barbies die fietsers eraan herinneren om hun richting duidelijk aan te geven. En met succes. Voor de actie stak ongeveer tien procent van de fietsers hun arm uit, erna zestig procent. De meeste Barbies zijn ondertussen ontvoerd, maar de actie heeft zijn doel bereikt.
Vul een productnaam, merk of eigenschap in.